söndag 24 juni 2012

Next stop Hawaii?

Har slagit följe med Dan och Daniel från Stagneliusskolan, som också är på konferensen. Här i USA heter vi Määts, Dään och Däänjel.

Sammanslutningen ISTE (International Society for Technology in Education) startade på en liten grillfest i Oregon för ca. 30 år sedan. I dag har den vuxit till en världsomspännande organisation. På konferensen här i San Diego deltager över 20 000 lärare, skolledare m.m från hela jordklotet.

Ett huvudsyfte med konferensen är att utbyta idéer och knyta kontakter, som förhoppningsvis ska leda till samarbete skolor emellan. I dag träffade jag Biologiläraren Sylvia Texeira från West Hawaii Exploration Academy.
Sylvia jobbar i en skola som har hela den Hawaiianska ön som arbetsområde. Själva skolan är belägen på stranden och om jag nu fattade henne rätt, så är skolan egentligen ett enda stort tält, varifrån eleverna åker ut i naturen och undersöker ön.
I havet intill finns hajar och rockor att simma ut och kika närmare på och själva ön rymmer en hel del endemiska djur och växtarter.
Med endemisk art menas att arten finns just där  och ingen annanstans i hela världen. Här ges också många möjligheter att studera hur evolutionen har format olika organismer och hur de samspelar med den omgivande miljön.
Vi växlade emailadresser och min preliminära tanke är att våra NA-elever ska samarbeta med Sylvias elever  på något sätt.  Riktigt hur vet jag inte än, men en tanke som dök upp just nu, när jag skriver detta och som jag måste anteckna innan den försvinner är att försöka samarbeta i ett projekt som handlar om Ölands  och Hawaiis växt och djurvärld .
I augusti åker jag till Öland med NA-elever, för att under ett par dagar undersöka det Öländska ekosystemet. Det vore ju häftigt om man på något vis kunde få elever från Jenny Nyströmsskolan att samarbeta med elever från Hawaii i ett projekt, där man delar med sig av undersökningarna på något sätt. Får fundera vidare kring detta. Just nu ska jag på en föreläsning med Sir Ken Robinson. 

http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Hela sal B2 i San Diegos Konferenscenter är fyllt till bristningsgränsen. Salen som är en liten del av hela konferenscentret är ungefär lika stor som Kalmarsalen x 3.
Det är rätt häftigt, när de som ska hålla ett anförande äntrar scenen. Strålkastarljuset lyser på dem, de syns på en gigantisk filmduk och publiken tjoar och applåderar.
Tidigare i dag, när konferensen invigdes, så delades utmärkelser ut i flera olika kategorier, bl.a bästa lärare. Det jublades högljutt och klappades i händerna, när de som tog emot utmärkelserna kom fram för att ta emot sina priser. Olikt hur det är hemma i Sverige, där vi är mer försiktiga med våra åthävor.

Sir Ken talade underhållande om skola och utbildning och lät de inbjudna gästerna bl.a Shawn Covell från Qualcomm, berätta att 3ggr mer pengar spenderas i dag på information hämtad från mobiltelefoner, än från tryckta nyhetsmedier. Vidare, så berättade Shawn att mobila enheter, under detta år kommer att överträffa antalet  människor på jorden.

I kväll står en middag tillsammans med lärare från en High School i Palo Alto på agendan. Vi kom överens om  att Dan och Daniel går på middagen och att jag går och lyssnar på de samarbetsprojekt som elever runt om i världen visar upp i Konferenscentrets lobby.

Jag lyssnar bl.a på hur man med hjälp av GoogleMaps kan samarbeta med skolor på andra sidan jordklotet i olika projekt, som syftar till att rädda jordens miljö. Vid ett annat bord berättar en kvinna om hur man kan använda ePals

 http://www.epals.com/

för att knyta kontakter runt om i världen. 18 miljoner lärare runt om i världen är anslutna till nätverket och genom att registrera sig här, så hittar man lätt någon att samverka och utbyta idéer med kring något ämnesområde som intresserar.

Vid ett annat bord står ett gäng 12-13 åringar och undervisar de som är två, tre, fyra och fem gånger så gamla i konsten att tillverka appar. Lätt som en plätt! Kolla bara här:

http://www.appsbar.com/

Dan och Daniel kommer tillbaka från middagen och berättar glatt att vi kan se fram emot ett samarbete med lärarna från Silicon Valley.

Vi är alla tre lite trötta i ögat och örat nu efter all information som strömmat till oss från alla håll och kanter.
Det får räcka för i dag. Klockan är snart midnatt och vi ska upp tidigt i morgon. Fortsätter i morgon.
Godnatt!

/Määts, Dään och Däänjel






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar